17 Kasım 2009 Salı

Şıklığın İpuçları Semineri ve Özlem Çakır





13. Cuma'lar için söylenenlere inanmayın!:)
13 Kasım Cuma günü, Türk moda sektörünün öncü markası Vakko'nun kuruluşu olan W Collection'ın hazırladığı "Şıklığın İpuçları" seminerinde katılımcıydım.
W Collection Genel Müdürü Gökay Erol'un konuşmasıyla başlayan organizasyon Özlem Çakır'ın sunumuyla devam etti. Seminerde erkek giyimindeki püf noktalarına değinildi, kurumsal giyim ve 'smart casual' dediğimiz giyim kuralları anlatıldı. Bunlar ten - renk uyumu, kıyafetin imaj üzerideki önemi, doğru kombinler ve doğru aksesuar kullanımı konuları ile desteklendi.



Özlem Çakır
, üniversite yıllarımdan beri çok beğendiğim ve ilgiyle izlediğim bir İmaj ve İletişim Danışmanı. Ayrıca o da benim gibi Amerikan Lisesi mezunu bir İzmir'li!

Bilmeyenlerimiz için, İmaj Danışmanlığı eğitimini New York Fashion Institude of Tecnology ve Atlanta’da London Image Institude’da tamamlamış.
Çakır kendi adını taşıyan şirketinde; kurumlara yönelik kişisel imaj, iletişim becerileri, sunum becerileri, medya iletişimi, serbest giyim, uluslararasi iş etiketi konularinda eğitim veriyor. Aynı zamanda, üst düzey yöneticilere ve politikacılara kişisel imaj danışmanlığı yapıyor.
Ve işin hihglight kısmı geliyor: Merkezi Washington’da olan Uluslararasi Imaj Danismanlari Dernegi’nin (A.I.C.I) Türkiye’den tek profesyonel üyesi.
Bitmedi, Mayis 2005’te P&G Beauty Ödül Töreni'nde 'Yılın En Başarılı Kişisel İmaj Danışmanı' ödülüne sektörün basın mensupları tarafından layık görüldü ve ödüllendirildi.

Haliyle, seminer ilgiyle izlendi, seminer öncesi kendisiyle tanışılıp kaynaşılarak blog adresimi de içeren kartvizit iletildi:) Özlem Hanım -şaşırmamak gerek ki- iletişimini ve imajını çok iyi yöneten biri olduğu kadar, çok da tatlı biri! Hatta yanına gidip hemen lafa girebildiğim için 2-3 cümlemden sonra 'Sen de mi Amerikan'lısın' dedi! Bu hem (s)empatik bir yaklaşım ve sıcak bir detay, hem de ne kadar iyi bir gözlemci olduğuna dakika bir gol bir kanıt! Kendisini sosyolog, kaliteli yaşam tarzı danışmanlığı deneyimim ve blogger kimliğimle dinlediğim kadar, İnsan Kaynakları ve İdari Kadro gözüyle de dinlediğimi iletince bana hemen okumam için kitap önerisinde bulunması sanırım günün en güzel olayıydı!:)



Bildiğiniz gibi, 2006’nın kasım ayından bu yana Dünya Grubu bünyesinde yayınlanan erkek lüks yaşam dergisi Gentleman, üçüncü yaşını kutladı. Gecede, Gentleman Dergisi ödülleri de sahiplerini buldu. Özlem hanım, katılmış olduğu bu geceye dair kritikleri ile söze başlayıp, centilmenliğin bir bütün olduğunun vurgusunu yaptı. Can Dündar'ın 'Giyim ya hakimiyet ya da teslimiyettir' cümlesiyle de bunu özetledi.
Yerine, zamanına, ortamına, okazyona, sosyal statüye, günün hangi saati olduğuna, giyilen kumaşın bile bir anlamı olduğuna; ayrıca cilt tonlaması, vücut orantısı, yaş, boy, kilo, yüz şekli gibi kilit noktalara tanım ve örneklendirmelerde bulundu.
İş yaşamında daha etkin, daha dinç ve dinamik, daha güçlü olmak adına çok önemli bir şeyin de giyim, beden dili ve genel imajımız olduğunu hatırlattı.



Bazı indirimlere veya modalara kapılma hatalarını artık erkeklerin de zaman zaman düştüğü malum. Olay sadece kilolu veya ince görünmekte değil..
Yanlış giyim, kişiyi hantal, bezgin, silik - fazla agresif, fazla soğuk - fazla sıcak, lüks düşkünü, özensiz, fazla ciddi - ciddiyetsiz gösterebiliyor. Bu noktada devreye girdiğini söyleyen uzman Özlem Hanım, her şeyden önce 'business' ve 'smart casual' ayrımının netleştirilmesini tavsiye ediyor.


Özlem Hanım, görsel örneklerle desteklediği konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'ün ne kadar iyi giyinen bir erkek olduğuna, gerçek bir centilmen olduğuna dikkat çekti.
(merhum) Ercan Arıklı ve Faruk Süren de her daim şık bulduğu diğer iki isim.
Mini defile ile hem W Collection ürünlerini daha yakından tanıma, hem de şıklığın ipuçlarını birebir kıyaslama şansımız oldu.

P.S: Aşkım, iyi ki yanımdaydın, seni seviyorum eşim.

görseller:egiad.org ve ozlemcakir.com