23 Temmuz 2009 Perşembe

inat değil mi kardeşim!


Bir yıl boyunca her gün aynı elbiseyi giyecek

Sheena Matheiken geçtiğimiz mayıs ayında "The Uniform Project" isimli projesi kapsamında 365 gün boyunca aynı elbiseyi giymeye karar verdi.

New York’ta bir ajansta kreatif direktörlük yapan tasarımcı Sheena Matheiken, mayıs ayında başladığı “The Uniform Project” isimli projesiyle tüketim toplumunun özellikle kadınlar üzerinde uyguladığı “güzel ve farklı” olma baskısını protesto ediyor. Projenin içeriği ise gayet basit: Tüm yıl boyunca aynı elbiseyi giymek. Matheiken ayrıca projesiyle anavatanı Hindistan’daki fakir çocuklara eğitim imkanı sağlayan Akanksha Foundation isimli dernek için de yardım topluyor. İçinde dört mevsim geçireceği kıyafeti tasarımcı arkadaşı Eliza Starbuck ile birlikte hazırlayan Matheiken “Tasarım aşamasında elbisenin kullanılabilirliğini artırmaya odaklandık. Önden ve arkadan giyilebiliyor. En çok hoşuma giden şeyse cüzdan taşımayı sevmeyen biri olarak hayatımı kurtaran gizli cepleri. Ayrıca mevsim değişimlerine ayak uydurabilmem için kumaşın dayanıklı ve nefes alınabilen cinsten olmasına da dikkat ettik” diyor.

Yardımsever elbise

Matheiken’ın çıkış noktası ise kendi deyimiyle modanın “gelip geçici” tavrı. Günümüzde aynı elbiseyi üst üste giymenin bir moda hatası olarak nitelendirilmesine karşı çıkan genç tasarımcı Hindistan’da üniformanın zorunlu tutulduğu bir okulda okumuş. Okulda üniforma zorunluluğuna rağmen aksesuarlarla diğerlerinden farklı olmayı başarırmış. Matheiken, projesini okul günlerine dönüş olarak nitelendiriyor: “Okulun koyduğu kurallara karşı gelir ve kendi tarzımı yaratırdım. Şimdi aynısını moda dünyasıyla yapıyorum.”
Matheiken, bu projeyle Akanksha Derneği vasıtasıyla Hindistan’daki kız çocuklarının eğitimine katkıda bulunduğunu belirtiyor: “Hindistan benim anavatanım ve her çocuk benim kadar şanslı olmuyor. Özellikle de kızlar. Hükümet bir çocuğun eğitimi için ortalama 360 dolar ayırabiliyor ve bu para ancak 10’uncu sınıfa kadar idare ediyor. Onlara yardımım dokunacağı için çok heyecanlıyım. Projeme gelecek tüm bağışlar Bombay ve Pune’da açılacak yeni okullar için harcanacak. Her gün için bir dolar bağışlıyorum. Katkıda bulunmak için sitedeki bağış bölümüne tıklamanız yeterli.”

Milliyet /Cumartesi